ŽiťVedmomo gondol az ökológiai nyomra

ŽiťVedmomo gondol az ökológiai nyomra

Mindannyiunkra hatással van a környezetünk, és mindenki a  magatartásával nyomot a környezetben. Egyeseknél a lábnyom kisebb, másoknál nagyobb. A természetre mindenkinek igénye van, annak viszont a termöszet kapacitása korlátozott. Az ökológiai lábnyom a fenntartható fejlődés koncepciójához szorosan kapcsolódó mutató. Ez egy olyan módszer, amely megméri az emberi tevékenységeknek a bolygónkra gyakorolt hatását. Az ökológiai lábnyom kiszámítható az egyének, valamint a nagyobb csoportok, területek, államok számára. Ez a mesterségesen létrehozott egység meghatározza, hogy a Föld hány négyzetméterre egy egyénnek szüksége van (csoportra, tevékenységre stb.) létezésére és tevékenységeire, valamint a tevékenység által keletkező hulladék felszívására.

Ebben a cikkben foglalkozhatnánk az emberi tevékenységekkel, amely nagymértékben befolyásolja a környezetet, de egy pillanatra a közlekedésre koncentrálunk. Mint tudjuk, különböző közlekedési eszközök szennyezik a levegőt, kipufogógázokat bocsátanak ki, csökkentik a levegő minőségét, vagy részt vesznek a globális felmelegedésben és az ózonlyukak kialakulásában. Lassan új, modern technológiák jönnek hozzánk, amelyek sokkal barátságosabbak a levegőnkkel (pl. elektromos járművek), de ezek a járművek még mindig nem nagyon ismertek és nehezen elérhetőek (akár anyagilag is). Javasolhatunk azonban egy olyan közlekedési módot, amely a legjobb közlekedési mód a város számára. Nem kell keresnünk semmilyen modern technológiát, csak nézzük a múltat, vegyünk egy példát, és válasszunk egyet a kétkerekű táltosok közül. A kerékpár az egyik leghatékonyabb közlekedési forma a városban és különösen a forgalomban. Ráadásul azt mondhatjuk, hogy magunkért teszünk valamit, mert sportolunk, mozogunk, teszünk valamit az egészségünkért.

Ezért a Žiť Vedomo konferencián egy speciális kerékpár állványt állítunk fel, ahol minden látogató, aki biciklivel, megvizsgálhatja kétkerekű paripáját, és ha hibát találnak, azonnal megjavítják. Tisztában vagyunk azzal, hogy azok, akik messziről érkeznek, a legtöbb autóból érkeznek, ez érthető, de szeretnénk megkérdezni azokat, akik a városból származnak, és lehetőségük nyílik a kerékpárra vagy gyalogolásra, használják ki ezt a lehetőséget. Csak egy bolygónk van. Ne növeljük az ökológiai lábnyomot, ha nem kell és védjük környezetünket. Erröl is szól a @zitvedomo.