Mit jelent (tudatosan) élni?

Mit jelent (tudatosan) élni?

Egyre inkább érzékelhető az életkörnyezetünk elhanyagolása. Ez a probléma az egész emberiséget érinti, hatással van rá. Fel kell ismernünk a tényt, hogy már nem csak a műanyag palackok és nejlonszatyrok használatáról van szó, hanem ennél sokkal többről. Több ökológiai problémával állunk szemben, amit csakis globálisan lehet megoldani, nem beszélve arról, hogy ezeknek milyen hatásuk van az egészségünkre.

Ha most úgy döntünk, hogy várunk, hátha valamiféle felsőbb hatalmak megoldják ezt a kérdést, ugyanúgy járhatunk, mint az iskolaügy kérdésében: rendszertelen döntések születnek majd, szakértői vélemények kikérése nélkül. Ha most ölbe tett kézzel nézzük végig, ahogy a Földünk állapota egyre csak romlik, nemcsak magunknak ártunk, de az utódainknak is. Egyikünknek sincs varázspálcája, amivel egy varázsütésre vissza tudja fordítani ezt a folyamatot, amivel mi emberek pusztulásra ítéltük bolygónkat. Igaz, hosszú út vezet el a célig, de közös erővel, kitartással megállíthatjuk ezt a romlást.

Ideje cselekedni! Mint mindig, csak az első lépések megtétele a nehéz, de a kellő motiváció és odaadás meghozza gyümölcsét, s aztán már minden úgy megy, mint a karikacsapás. Egy ilyen első lépés lehet az idén először megrendezésre kerülő Žiťvedomo interaktív konferencia, mely 2018. 11. 24- én lesz hallható és látható Komáromban (Komárno). A konferencia szervezője az egészséggel, egészséges életmóddal és környezetvédelemmel foglalkozó Human Health Institut.

A konferencia célja közelebbről megismertetni Önöket a környezetvédelemmel, és az ezt érintő problémákkal. Szó lesz arról is, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel megvédhetjük egészségünket, valamint többek között arról is, hogy lehetséges egy háztartáson belül csökkenteni a hulladék mennyiségét. Igen, mindez lehetséges, s mindezért csupán mi magunk tehetünk. Ehhez csak annyit kell megtanulnunk, hogy felelősségteljes döntéseket hozzunk, s ilyen tudattal viszonyuljunk a környezetünkhez is. Ez egy tudatos döntésekre alapozható út kezdete lehet, ami egy egészségesebb és élhető élethez vezet.

A konferencia egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy betekintést nyerjenek egy tudatos és egészséges életmódba, válaszokat kaphassanak a „mit?”, „miért?”, „hogyan?” kérdésekre, és rengetek tanáccsal, ötlettel gazdagodhatnak. Mindez előadások, workshopok keretén belül fog megvalósulni, beszélgethetnek szakemberekkel, kérdéseket tehetnek fel nekik a következő témakörökkel kapcsolatban: egészség, egészséges életmód, oktatás, hulladékmentesség, megismerhetik közelebbről a Zero Waste fogalmát, valamint helyi termelőkkel is. További információkat hallhatnak életkörnyezetünk felépítéséről: talajról, vízről, levegőről, valamint megtudhatják azt is, miért olyan fontosak ezek a számunkra, és hogy tudjuk őket megvédeni.

Megismerhetik a helyes életmód és a mozgás fogalmát, illetve hogy mik azok, ami az egészségünkre hatással vannak, vagy azt veszélyeztetik. Napjaink egyik fontos kérdése, hogy mit tehetünk azért, hogy fittek maradjunk, valamint mitől lehetünk boldogok. Reméljük, hogy nem kerüli el figyelmüket a hulladékmentesség témaköre sem, ahol többet tudhatnak meg a hulladék osztályozásáról, és a kevesebb szemét termelésének titkairól.

Ez a program nemcsak felnőtteknek, hanem a fiatalabb generációknak is szól. A gyerekeket gyereksarok várja, ahol szakképzett vigyázók felügyelete alatt játékos formában ismerkedhetnek meg a konferencia egyes témáival. A legkisebbekre különféle játékok, játékos feladatok várnak, amik segítségével reméljük, hogy motivációt kapnak a környezetvédelemhez, egy jobb életkörnyezet kialakításához. Ebben a gyerkőcök segítségére lesz Zdravýživka, egy báb előadása is.

Bővebb információ:

https://zitvedomo.sk

www.facebook.com