Az először megrendezett interaktív környezetvédelmi, egészségügyi és életminőségi konferencia nemzetközi részvétellel Szlovákiában.

Rév - Komáromban 2018. 11. 24. - én

Támogatjuk együtt a felvilágosodást és terjesztjük a Vedomo konferencia gondolatait. "Tudatos élet”

Miért jött létre a konferencia?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a rossz környezet az európai régió egészségi problémáinak mintegy 25% -áért felelős. A betegségek legnagyobb arányát a víz-, a talaj-, a levegőszennyezés és a túlzott hulladéktermelés okozza.

A konferencia célja a problémák megközelítése, és megoldások keresése a környezetvédelem területén, az egészség védelemben, és a hulladékgazdálkodásban, a felelősségteljes viselgedésre magunkhoz, a környezethez és az élethez. Ez egy tudatos út a fenntartható, egészségesebb élethez.

Együtt mozdítjuk Szlovákiát a környezet minőségének javításahoz és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése érdekében.

Előadók

A ,,Tudatos élet“ (,,Žiť Vedomo“) konferencián inspirálnak minket az előadók és szakértők az egészségügy, egészséges életmód, hulladékmentesség, egészségtámogatás és Zero Waste területekből.

Program

A konferencia célja tájékoztatás és felvilágosítás. A rendezvény a vállalatokra, oktatókra, diákokra, családokra és a nagyközönségre irányul, és az oktatásra, az egészségügyre, a környezetvédelemre, a hulladékmentességre, az mindannyiunkat érintő témákra összpontosít. A program olyan témákkal kapcsolatos előadásokkal van gazdagítva, amelyek mindannyiunkat érintenek.

REGISZTRÁCIÓ – 8:00

8:00 – REGISZTRÁCIÓ KEZDETE


ÜDVÖZLÉS ÉS BEVEZETÉS – 9:00

9:00 – ÜDVÖZLÉS ÉS BEVEZETÉS

Mit tartalmaz a tudatos élet gondolata? Miért élni tudatosan?


I. Blokk – 9:15 – Tervezzük egészségünket minden környezetben

9:15 – Tervezzük egészségünket minden környezetben: hogyan lehet fenntartható megoldásokat elérni egy ökológiai és egészséges élet számára?

A minőségi terület hozzájárulása – Diana Kušická / VÍNO NATURAL Domin & Kušický s.r.o.

Az élelmiszer minősége szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz. Szakember elmagyarázza nekünk, hogy a megfelelő gazdálkodás révén hogyan tudunk hozzájárulni a talaj védelméhez, és biztosítjuk a számunkra létfontosságú egészséges növények termesztését. Beszámolunk arról, milyen kapcsolatban áll a föld a gyermekeink egészségével és hogyan tudjuk racionálisan felhasználni.

Tiszta víz, egészséges test – Lucia Olívia Ďurčová Mgr./ Za našu Vodu

A legfrissebb megállapítások szerint a Csallóköz több mint 5000 lakosa vízcsapjából származó víz káros peszticidet tartalmazott. Csallóköz a legnagyobb ivóvíz-tartály Közép-Európában és Szlovákiában az egyik legtermékenyebb mezőgazdasági terület. Milyen hatással van az ivóvízszennyezés emberi egészségre és mit tehet az egyén annak érdekében, hogy a vízcsapjából folyó víz tiszta és egészséges legyen? Erre a témára Dušan Velič fog összpontosítani.

A permakultúra hagyománya és felhasználása – MVDr. Zuzana Hamranová / Permakultúra SK

Zuzana Danišová, aki gazdag tudással rendelkezik a növényi életről, közelebb hozza az egészségünk megtervezését a természetben, és a permakultúra hagyományára mutat rá, mint az ember és a természet harmóniájának egyik lehetséges megoldására. Megközelíti a permakultúra használatát, az előnyeit az egészségünkre, és hogyan alkalmazhatjuk egy városban vagy faluban.

Diszkusszió az előadókkal


Szünet: 10:15


II. Blok – 11:15 – Egészségügyi ellátás másképp

11:15– Egészségügyi ellátás másképp: hogyan változtathatjuk meg egészségünket döntéseinkkel?

A mindennapi egészséggel kapcsolatos viselkedés elősegítése – PhDr. Mgr. Petra Vadovičová PHD. / Zdravýživka a Únia odborníkov vo výžive a podporovateľov zdravého životného štýlu o.z.

A mindennap fogyasztott cikkek többsége egy kémiai koktélt rejt magában, amely káros a mi és az egészségünkre. Ösztönzünk arra, hogy vásárlói viselkedésünket megváltoztassuk a jobb életminőségért. Petra Vadovičová előadásában a hétköznapi fogyasztott termékekben elrejtett tényekről és az egészségre rejtett veszélyekről is megtudhatunk.

Gyógynövényi útmutató úton az egészséghez – Veronika Repková / HERBÁRIUM

Hogyan és hol kísérhetnek a gyógynövények az életünk során? Arról, hogy lehet a testetünket, fürdőszobánkat és konyhánkat megszabadítani a kémiatól, egy gyógynövénygyűjtő fogja mondani. Repková Veronika bemutatja azt, hogy adjuk vissza a testünk öngyógyító képességét a gyógynövénysegítők támogatásával, miközben neakadályozza meg az immunitás kialakulását kémiai úton. Az előadás során minden korosztály számára alternatívákat és lehetőségeket keresünk a test természetes ellátásához.

Hibák az étkezésünkben – Bc. Zdenka Havettová / Az egészségedről van szó / Táplálkozási tanácsadó, lektor

Amit eszünk befolyásolja az egészségünket és a belső kényelmet. Melyek a leggyakoribb mítoszok és étkezési hibák? Mi az egészséges táplálkozás? Mikor károsak a rosszul elkészített zöldségek? Mik a testünkön megjelenő rossz étkezésből következő tünetek? Melyik élelmiszerek terhelnek és melyek táplálnak? E kérdésekre válaszokat együtt keresünk Zdenka Havettovával.

A modern idők zavarai és a túlzott fogyasztás következményei – Jaroslav Blaško / Kölcsönvett bolygó szerzője

A bolygónkat nem örököltük apáinktól, hanem kölcsönvettük a gyermekeinketől. Az ahogy viselkedünk hozzá és hogy neveljük a következő generációkat, befolyásolja a biológiai sokféleséget. Melyek a leggyakoribb hibák a modern idők túlzott fogyasztásának? Hogyan befolyásolja ez a környezet és az egészségünk védelmét? Hogyan biztosítható a fenntartható fejlődés? Hogyan éljük életünket, hogy ne fenyegessük a jövő generációinak létezését?

Diszkusszió az előadókkal


EBÉD – 13:00


Szünet – 14:00


III. BLOKK – 14:30 – Az élet hulladék és pazarlás nélkül

14:30 – Az élet hulladék és pazarlás nélkül: Mit tehetünk ma, hogy egy kevéssel járulunk hozzá a hulladék csökkentéséhez?

A nulla hulladék hasznai és előnyei – Branislav Moňok / Priatelia Zeme o.z.

Első pillantásra a “nulla hulladék” elképzelés tűnhet utópiai álomnak. A valóságban azonban ez a cél nem csak megvalósítható, de most elengedhetetlen. Mi a népszerűsége a “nulla hulladék” mozgalomnak és milyen előnyökkel jár, hogy megtanuljon egy előadás során. A hulladékot csökkentő út első és legfontosabb lépéseként a komposztálásra is összpontosítunk.

Hogyan válogassuk a hulladékot? – Mgr. Katarína Kretter / Envipak.sk a.s.

Habár különböző felmérések szerint Szlovákia lakosai bevalloták, hogy a háztartásokból származó hulladékok válogatásra kerülnek, az elemzések azt mutatják, hogy a hulladéklerakókon 77 százaléka olyan hulladéknak végez, aminek ott nincs mit keresnie. Arról, hogy a hulladék könnyen vállagatható, a hulladék osztályozása pedig egyszerű és ez miért fontos, egy szakértő magyarázza el.

Étkezés és Zero Waste – Ing. Silvia Kuzmová / Čo jedia zdravé deti

Az előadás során Silvia Kuzmová elmondja, hogyan tudunk hozzájárulni egészségünkhöz és hulladékmentességhez. Megmagyarázza, hogyan és miért főzni az alapvető nyersanyagokból, és hogyan kell használni a természet ajándékait az egészséghez, és ezzel egyidejűleg támogatni a hulladékmentességet. Emellett a vásárlás közösségi jellegére összpontosít, mint az egészségfejlesztés, az ökológia és a fenntartható fejlődés.

Minimalizmus mint megoldás – Andrea Richardson / Som minimalistka

Van valami közös a minimalizmusnak és a hulladékmentesséknek? Sok ember számára ez teljes ellentmondásnak hangzik. Andrea Richardson a házbanélés minimalizmusának alapelveire fog összpontosítani, miért a rendetlenség rendezése csak pénz pazarlás, és hogyan a környezetünk közvetve befolyásolja elménk állapotát. Ismerje meg, hogyan kezelheti otthon a káoszt és szerezhet több időt, amit a gyermekeivel tölthet. Tényleg kevesebb többet jelent, és hogy lehet ezt elérni?

Diszkusszió az előadókkal


Szünet – 16:00


IV. BLOKK – 16:30 – 18:00 HULLADÉKMENTESSÉG MOZGALMA SZLOVÁKIÁBAN ÉS KÜLFÖLDÖN

16:30 – Hogyan élni a hulladékok nélkül a mindennapi életben?

Az élet hulladék nélkül – Ing. Petra Slezáková / Zero Waste Slovakia

A hulladék nélküli élet olyan életmódot jelent, amely elősegíti minden forrás újrahasznosítását hulladékkeletkezése, tárolása vagy égetése nélkül. Az előadás során Petra konkrét trükköket és tippeket szeretne elmondani arról, hogyan oldhatja meg a mindennapi élet problémáit a nulla háztartási hulladékkal kapcsolatban a szlovák háztartás feltételei között, hol vásárolhat, miként kerülheti el a hulladékot és mit tehetünk ennek érdekében.

Hulladékmentes élet Ausztriában – Dipl. Ing. Helene Pattermann / Zero Waste Austria

Ahelyett, hogy várakoznánk csodákra a nagyvállalatok és a politikusoktól, a null-hulladék mozgalmat az egyéni magatartásra helyezzük. A Zero Waste Austria mozgalom alapítója megmutatja nekünk, hogyan lehet egyszerű és konkrét lépéseket bevezetni a hulladékmentes életmód támogatására Ausztriában.

Hulladékmentes élet New Yorkban – – Laura Baross / Design w Care a Zero Waste Interiors , Zero Waste Living in New York

Laura a híres Pratt Intézetben New York-ban végezte a tanulmányait. Ma New York-i stúdiótervezőként és sikeres eco bloggerként dolgozik. Az előadás során arról beszélünk, hogyan lehet nullázni a hulladékot, valamint az ökotermékek, természetes és újrahasznosított anyagok használatáról a lakberendezésben.

Diszkusszió az előadókkal


Vége – 18:00

Hely

SELYE JÁNOS EGYETEM AULÁJA
Hradná 2. 945 01, Komárno

Közlekedés autóval: Az ingyenes parkoló az egyetemmel szemben található.

Közlekedés komáromban: A vasútállomásról legegyszerűbb taxival a konferenciára eljutni.

  • PT Taxi
  • City Taxi
  • Naj Taxi

Minden taxi társaság elszállítja önöket 1,50€-ért.

sju